Koffie en hardlopen: BFFs

Koffie en hardlopen

Niks is beter dan de geur van versgemalen koffie in de ochtend. Of eigenlijk de hele dag door wel! Koffie en ik zijn beste vrienden, en volgens mij is koffie dat met heel wat meer mensen. Naast die lekkere geur levert koffie ook cafeïne, waar je snel energie van krijgt. Dat wisten jullie vast al, maar… gaat koffie en hardlopen wel samen?

Daar kan ik kort over zijn: koffie en hardlopen gaan hand in hand, zelfs voor een wedstrijd. Het is wel het beste om voor de pik zwarte optie te kiezen, want aan melkschuim heb je weinig voordelen (op wat calcium na, maar dat kan je beter uit voeding halen). Het drinken van zwarte koffie geeft de volgende, belangrijke, voordelen:

  • Een performance boost. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het drinken van koffie/cafeïne ervoor zorgt dat je langer en harder kan rennen.
  • Meer mentale alertheid en een beter humeur. Dit is vooral handig is  als je wat motivatie nodig hebt om de deur uit te komen na een lange dag werken, of tijdens een wedstrijd als je snel moet bedenken wat je tactiek gaat zijn (hoe korter de afstand, hoe sneller je moet kunnen schakelen van tactiek om concurrenten te verslaan).
  • Een beter herstel. Koolhydraten zorgen voor herstel, maar uit onderzoek is gebleken dat mensen die koolhydraten (pasta of spelt brood bijvoorbeeld) combineren met cafeïne, een beter herstel hadden dan degene die alleen koolhydraten gebruikten.
  • Een hogere vetverbranding. Ja, dat lees je goed: cafeïne zorgt ervoor dat je meer vet verbrand tijdens je run (en doen we het daar niet stiekem allemaal een beetje voor?)
Koffie en hardlopen

Al deze voordelen werken het beste als je de juiste hoeveelheid koffie drinkt en met de juiste timing. 2 tot max. 3 koppen koffie, 1.5 – 1 uur voor de wedstrijd zouden voldoende moeten zijn voor een betere race day. Op een normale dag kan je de koffie verspreid over de dag drinken (herstel), en op een wedstrijd dag gebruik je alle koffie op 1 moment zodat je een piek aan voordelen krijgt. Wil je ’s avonds motivatie om te rennen? Drink dan 1 kop koffie ongeveer een half uur voordat je wilt gaan hardlopen. Voor een training is dat voldoende.

Nu ik dit schrijf bedenk ik me dat ik voor een wedstrijd bijna niemand aan de zwarte koffie zie, ondanks al die bewezen voordelen rondom koffie en hardlopen. Make a change: drink eens twee koppen zwarte koffie 1,5-1 uur voor de wedstrijd, en kijk wat er gebeurd!

Merk je dat de koffie toch wat zwaar op de maag valt? Dat kan, want elk lichaam reageert net weer wat anders op wat je eet en drinkt voordat je gaat sporten. De voordelen komen vanuit de cafeïne, en dat zit niet alleen in koffie (winning voor de mensen die geen koffieliefhebbers zijn!). Andere opties met cafeïne zijn bijvoorbeeld Red Bull of cafeïne pillen.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar getoond

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>