Ontbijt – gezonde ontbijtkoek

Recept ontbijtkoek

Op zoek naar ontbijtinspiratie waar banaan niet in de ingrediëntenlijst staat? Stop hier! Zelf ontbijtkoek maken is namelijk echt eens wat anders qua ontbijt. Je hebt natuurlijk heel veel varianten kant en klaar in de supermarkt staan, maar als je kijkt hoeveel suiker daar in zit schrik je je denk ik rot. Door zelf die lekkere ontbijtkoek te maken weet je precies hoeveel suiker erin gaat, dat er geen onnodige toevoegingen in gaan, én mag je zelf bepalen wat je er allemaal door heen gooit (van noten tot en met appels). Gebruik de supermarkt als inspiratiebron voor variatie, en onderstaand recept als basis van jouw zelfgemaakte ontbijtkoek.

Het recept voor een ontbijtkoek bestaat uit de volgende ingrediënten:

3 eieren
200ml heet water
250gr roggemeel
100gr speltmeel
3 theelepels bakpoeder
3-5 theelepels koek- en speculaaskruiden (afhankelijk van hoe sterk je de speculaas-smaak wilt)
100ml halfvolle melk, magere melk, amandelmelk of sojamelk
20gr honing/agavesiroop

  1. Kluts de eieren in een kom, en voeg daarna het meel en water toe.
  2. Even goed doorroeren, om vervolgens de overige ingredienten toe te voegen.
  3. Giet het mengsel in een cakeblik. Zit dit in een voorverwarmde oven (160 graden) voor 60 minuten (of 5 tot 10 minuten langer, even testen met een sate prikker totdat die er schoon uitkomt).
  4. Even af laten koelen, en smullen maar!

Zelf bak ik dit vaak op zondag avond en heb ik meer dan genoeg ontbijt van maandag tot en met donderdag. Extra tip: voor een wat zoetere smaak kan je dadels toevoegen (geweekt en daarna fijngemalen in een blender), en voor een twist voeg ik vaak 2 zoete appeltjes in kleine stukjes toe en/of 50gr ongezouten noten.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar getoond

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>