Sportdrank: go or no go?

Voordelen en nadelen sportdrank

In de kantines van sportscholen, in sportwinkels en allerlei plekken die te maken hebben met sport zie je ze staan: de felgekleurde sportdrankjes. De een zegt dat dit nergens voor nodig is, terwijl de ander er bij zweert. Om wat duidelijkheid te scheppen ben ik op onderzoek gegaan naar de voordelen en nadelen van sportdrank.

Het begint allemaal bij de soorten sportdrankjes die er zijn, dat zijn er namelijk drie:

  1. Hypotone sportdrank – Dit is de sportdrank die met name je vocht weer aanvult, al geven sommige hypotone sportdranken ook een beetje vitamines en elektrolyten (betere vochtbalans en vochtopname). Als je minder dan een uur sport is het nergens voor nodig om een hypotone sportdrank aan te schaffen. Drink dan gewoon lekker wat water om je vochtbalans op pijl te houden.
  2. Isotone sportdrank – Dit type sportdrankje geeft water, zout en mineralen in precies de verhoudingen die je lichaam nodig heeft waardoor het snel kan worden opgenomen. Dat is nodig op de momenten dat je twee uur of meer sport en/of op hoog niveau sport. Je lichaam wilt dan namelijk meteen nieuwe energie en heeft geen tijd om voeding te verwerken tot energie.
  3. Hypertone sportdrank – Tot slot is er nog de hypertone sportdrank. Dit drankje zit vol met koolhydraten, waardoor het geschikt is om te drinken na afloop van een zware, lange inspanning. Dan moeten de koolhydraten (in het lichaam opgeslagen als ‘glycogeen’) namelijk zeker aangevuld worden. De hoeveelheid koolhydraten is voor het lichaam niet makkelijk af te breken tot energie, en dat maakt een hypertone sportdrank dus met name geschikt om na afloop van een zware, lange inspanning te drinken.

Heel kort door de bocht bestaat het verschil in sportdranken uit dorstlesser (hypotone), snel nieuwe energie (isotone sportdrank) en herstellen na een training (hypertone). Via dit onderscheid komen we bij de voordelen en nadelen van sportdranken. De voordelen van sportdrank zijn met name:

  • De koolhydraat (glycogeen) voorraad aanvullen. Als je niet voldoende de koolhydraten aanvult na een training vergroot je het risico op spierpijn, spierkrampen en zelfs spierafbreuk.
  • Vitamines, mineralen en vocht weer aanvullen tijdens en na een training.
  • Voor, tijdens en/of na een training een energie boost krijgen.
Sportdrank

Dat zijn mooie voordelen, maar er hangen ook nadelen aan het gebruik van sportdrank, zoals:

  • Er zitten veel suikers in, en als je dat eigenlijk niet meteen nodig hebt (bijvoorbeeld een milde training) dan kan je bloedsuikerspiegel onnodig hoog worden.
  • Bij onnodig gebruik kan je er ook van aankomen door onnodige extra suikers, koolhydraten en calorieen. Met een rustige duurloop is het dus zonde van je trainingsinspanning om alles aan te vullen als je het hardlopen gebruikt om in vorm te blijven/af te vallen.
  • Je conditie en kracht verbeteren echt niet door het drinken van sportdrankjes. Daar moet je gewoon hard voor blijven trainen.
  • De verloren koolhydraten, zout, vitamines en mineralen kan je net zo goed met een normale maaltijd aanvullen na afloop van je training.

Persoonlijk is het laatste nadeel mijn argument om geen sportdrank te nemen. Vaak kan ik het timen dat een training vlak voor mijn lunch of avondeten is. Maar nogmaals: er zitten ook echt voordelen aan het drinken van sportdrank! Wees er gewoon een beetje voorzichtig mee, en drink het met name bij zware/lange inspanningen.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar getoond

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>