Hardloophorloge

Hardloophorloge

Telefoon op de arm, Nike+/Runkeeper aan, en de deur uit. Zo beginnen de meeste hardlopers. Dat is ook prima om een beetje te kijken of het hardlopen je ligt. Kom je er achter dat hardlopen niet meer mag ontbreken in jouw week, dan raad ik het je aan om af te stappen van die telefoon op je arm. In plaats daarvan kan je lopen met een hardloophorloge.

Een hardloophorloge kan veel meer dan een app. Alleen al de afstand en je snelheid worden meer accuraat gemeten. Andere voordelen van hardloophorloges zijn:

  • Op elk moment kunnen kijken wat je snelheid is, hoeveel km je al hebt gelopen, etc. (met je telefoon op je arm is dat nogal lastig)
  • Een trainingsprogramma instellen, waardoor je bijvoorbeeld een ‘pyramide’ kan lopen van 15 sec – 30 sec – 45 sec – 30 sec – 15 sec. Je horloge geeft piepjes op de momenten waar nodig (rust en versnellen).
  • Je hartslag kunnen meten, waardoor je beter trainingszones kan bepalen. Hoe hoger je hartslag, hoe intensiever. Als je hartslag te hoog is voor een rustige training dan weet je dat je tempo iets moet laten zakken zodat je loopt zoals de training bedoeld is (intensief/ontspannen).

Kortom, het lopen met een hardloophorloge zorgt ervoor dat jij meer uit jouw hardlooptraining kan halen versus niks of een hardloopapp. Maar… welk hardloophorloge is geschikt? Er zijn meerdere merken als we het hebben over hardloophorloges. De meeste hardlopers lopen met een van TomTom, Polar of Garmin. Persoonlijk zou ik je aanraden om voor een van TomTom of Garmin te gaan, omdat deze twee merken van oudsher al bezig zijn met GPS systemen. Het is wel zo prettig om exact te weten hoeveel km´s je hebt gelopen (Polar zit er wel eens naast).

Hardloophorloge

Daarnaast kan je nog kiezen tussen extra opties: met/zonder hartslagsensor, met/zonder in te stellen trainingsprogramma, etc. Kies wat jij zelf belangrijk vindt om te hebben of waarvan je denkt dat je dit later nog wel eens nodig zou kunnen hebben. Een goed voorbeeld is de optie van een hartslagsensor. Wellicht heb je die op het moment van aanschaf nog niet nodig, maar het zou zonde zijn als je een half jaar later daardoor toch een nieuwe moet kopen met hartslagsensor. Kies dan voor de gouden middenweg: een hardloophorloge waar je later nog een hartslagband bij kan kopen.

De twee beste opties voor een hardloophorloge zijn de Garmin Forerunner en de TomTom Runner 2 Cardio. Beide hebben er weer sub-merken onder vallen, maar kijk daar naar welke extra opties je wel en niet nodig hebt binnen het moment van aanschaf en circa 2 jaar. Het is toch een flinke aanschaf, dus het is zonde als je hier niet even mee vooruit kan.

P.s. mis je de muziek tijdens het lopen? Er bestaan hardloophorloges met muziek (via bluetooth), en ook een iPod Shuffle biedt een perfecte oplossing.

1 reactie

Plaats een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar getoond

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>