De basis van hardloopkleding

Hardloopkleding

Ready, set, go! Je bent klaar om een hardloper te worden, maar.. wat trek je aan?Hardloopkleding is er in allerlei soorten en maten, en dan ook nog eens al die sportmerken die jouw aandacht proberen te trekken. Daarom hierbij een handig lijstje wat iedere hardloper in ieder geval in de kast moet hebben liggen aan hardloopkleding.

  1. Genoeg runningtights (1 voor elke dag dat je wilt rennen in de week). Tight is een ander woord voor hardloopbroek. Ook deze heb je weer in allerlei lengtematen. Persoonlijk ga ik voor helemaal lang of een korte tight als het warm genoeg is. Experimenteer met wat jij fijn vind afhankelijk van de temperatuur buiten. Sommigen vinden een driekwart tight bijvoorbeeld lekker, maar ik kies er eerder voor om met de dikte/materiaal van een lange tight te spelen. Zo heb je wat dunnere materialen voor het najaar, en dikker materiaal naar de winter toe. Nog een kleine tip over je tight: let er even op dat er een zakje in zit voor je huissleutel! De meeste tights hebben dit, maar er zitten een paar merken tussen die soms lijken te vergeten dat hardlopers vaak vanuit huis (en dus met huissleutel) gaan lopen.
  2. Speciale hardloopsokken is nergens voor nodig. Ik loop al jaren met enkelsokjes en nog nooit ergens last van gehad.
  3. Voldoende bovenkleding om met elk type weer tóch te kunnen gaan rennen: lange mouwen en korte mouwen, dun windjack en een regenjack. Materiaal om je warm te houden (winter) / koel te houden (zomer) is er zowel met lange als korte mouwen. In het najaar loop ik bijvoorbeeld vaak met een dun lange mouwen shirt, met daaronder een fleece t-shirt om mijn buik warm te houden. Op de manier kan ik geen last krijgen van mijn buik door de kou die erop slaat én heb ik het ook weer niet te warm.
  4. Voor de vrouwen onder ons: uiteraard ook een stuk of 5 goede sport bh’s aanschaffen! Bezuinig hier niet op, want het is erg belangrijk om ook daar ‘support’ te bieden. Als je je voeten al een paar goede hardloopschoenen gunt, dan ga je toch niet de eerste de beste sport bh kopen?
  5. In het donker is het erg belangrijk om goed zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers. Ook al denk jij dat jouw felroze jasje genoeg opvalt, buiten in het donker is deze (helaas) niet zo fel meer. Voor een paar euro’s heb je al een reflecterend hesje wat voldoende is om veilig in het donker te kunnen lopen.

Al met al kan beginnen met hardlopen aardig prijzig zijn. Koop daarom niet alle seizoenen in een keer, maar koop beetje bij beetje de hardloopkleding die jij nodig hebt. H&M heeft het hele jaar door wel prima prijzen voor sportkleding, maar weinig keuze aan specifiek hardloopkleding. Zelf ben ik een grote liefhebber van Nike vanwege de goede kwaliteit, alleen betaal je hier ook voor. Dus wat doe je dan? Wachten tot de uitverkoop, en dan inslaan!

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar getoond

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>