Hardloopschoenen kopen: waar op te letten?

Hardloopschoenen kopen

Je hebt besloten dat het tijd is om de hardloopschoenen aan te trekken, maar.. die schoenen zijn stiekem hard aan vervangen toe. Soms weet je dit, maar vaak zijn de schoenen al versleten voordat je het zelf op het oog kan zien (denk aan bijvoorbeeld de demping van de schoen). Ik loop gemiddeld 5 keer per week, dus mijn schoenen zijn na een half jaar tot jaar wel aan vervanging toe. Als je ongeveer drie keer per week loopt op 1 paar hardloopschoenen dan is het na 1.5 jaar zeker tijd om ze vervangen.

Hoe vaak of minder vaak je ook loopt, op een gegeven moment moeten die hardloopschoenen dus worden vervangen voor een nieuw exemplaar. Je gaat op pad naar de dichtstbijzijnde hardloopwinkel (bijvoorbeeld Runnersworld of Run2Day) om nieuwe hardloopschoenen te kopen. Eenmaal in de winkel waan je je in een overvloed aan keuze. Alleen al de kleuren en merken kunnen voor wat keuze stress zorgen. Daarom hierbij wat handige tips voor het kopen van hardloopschoenen:

  1. Voordat je een verkoper aanspreekt is het goed om zelf duidelijk te hebben wat je precies zoekt in een hardloopschoen. Denk hierbij aan dingen zoals hoe vaak je loopt, op wat voor ondergrond je loopt (atletiekbaan, verhard bos, onverharde wegen, etc.), en eventuele blessures die je in het verleden hebt gehad.
  2. Met deze informatie stap je vervolgens op een verkoper af. Deel de informatie en vraag om een loopanalyse. Een loopanalyse is het filmen van hoe jij loopt. Dit wordt daarna in slow-motion afgespeeld zodat de verkoper precies ziet hoe jij je voet afwikkelt, of je naar binnen/buiten staat, en zo voort.
  3. De volgende stap is om met dit extra stukje informatie de perfecte hardloopschoen voor jou te vinden. De verkoper komt met een aantal hardloopschoenen aanzetten. Probeer ze allemaal, ook al vind je ze te lelijk om aan te zien. Het gaat er nu om welk type schoen jij lekker vindt rennen. Dus: trek ze aan die hardloopschoenen en ren een stukje door de winkel.
  4. De ene schoen zit weer heel anders dan de andere. Streep schoenen tegen elkaar weg door per voet een andere type hardloopschoen aan te doen.
  5. Mocht je een bepaald type model heel veel mooier vinden, dan kan je ook nog denken aan zooltjes. Zo zijn er zooltjes voor hardloopschoenen om te voorkomen dat je naar binnen gaat zakken of halve zooltjes voor extra demping (bijvoorbeeld met achillespeesklachten).

Kortom, begin met name met het luisteren naar het advies van de verkoper. Na een selectieproces kan je beginnen met kijken naar de voorkeur voor kleurtjes en merken. Vaak kan een verkoper ook nog een kleur of merk bestellen als eenmaal duidelijk is wat goed past bij jou als hardloper. En vergeet de mogelijkheid tot zooltjes niet! Zo zak ik zelf bijvoorbeeld erg naar binnen toe, maar door het juiste zooltje kan ik nu genieten van mijn Nike Zoom Elite.

1 reactie

Plaats een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar getoond

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>