Hardlopen op spikes

Spikes

Hardloopschoenen heb je in allerlei vormen en maten, en stiekem heb ik inmiddels ook al een heel rijtje staan. Een type schoen wat eigenlijk niet mag ontbreken aan jouw hardloopschoenen collectie, hoe groot hij ook is, is een setje spikes. Dit zijn de hardloopschoenen voor op de baan of met zachte/modder ondergrond. Ze hebben puntjes onder de schoenen zitten, waardoor ze net dat beetje meer grip bieden. Dit wordt met name gebruikt tijdens baanwedstrijden en crosswedstrijden (in het bos met die zachte/modder ondergrond). Een training op spikes is alleen of en toe aan te raden, omdat ze geen ondersteuning aan je voeten bieden.

Spikes zijn voor zowel baan- als crosswedstrijden te gebruiken doordat je de puntjes in verschillende maten hebt. 6mm puntjes zijn perfect op de baan, 9mm en 12mm zijn voor de crosswedstrijden waar de 12mm alleen wordt gebruikt als je echt hele ‘glibberige’ ondergrond hebt.

Voordat je jouw eerste wedstrijd hier op gaat lopen is het aan te raden om tijdens een training voor die wedstrijd even 10 minuutjes er mee te trainen. Dan is het tijdens de wedstrijd geen verrassing hoe ze lopen. Als beginner kan je het beste gewoon lekker op normale hardloopschoenen lopen, maar spikes zijn zeker nét dat beetje extra voor een volgende stap tijdens wedstrijden. Ze bieden meer grip en zijn lichter (minder gewicht om mee te slepen, hardloopschoenen wegen als snel 1-2kg namelijk).

Wil je de stap naar spikes maken? Ga dan naar een hardloopwinkel voor advies, en alleen een hardloopwinkel waar ze loopanalyses maken zodat je met het juiste paar schoenen thuis komt en voor jouw afstand + type wedstrijd (cross, baan, lange afstanden, midden afstand of echte korte afstanden). Zelf heb ik van Adidas cross spikes, en aparte baan spikes (die zijn weer net wat lichter dan cross spikes). Zelf ben ik fan van Adidas en Nike, maar kijk in een hardloopwinkel wat jij zelf het lekkerste vindt zitten.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar getoond

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>