Hardloopwedstrijden overleven

Tips hardloopwedstrijd

Het is zover: hét moment waarvoor jij zo hard hebt getraind. Die ene hardloopwedstrijd! Een hardloopwedstrijd moet je soms echt “overleven”.  Het is een hele kunst om het uit te lopen binnen de tijd die jij voor ogen hebt. Daarom hier wat hardloopwedstrijd tips verzameld zodat jij goed kan lopen en niet voor niks hebt getraind.

Tip 1: Loop samen met iemand. Iedereen is anders, dus waarschijnlijk hebben jullie het op verschillende punten in de wedstrijd even lastig. Sleep elkaar er doorheen door dingen te roepen zoals “we zijn al over de helft!” en “kom op, niet opgeven!”. Extra bonus: je hebt meteen een trainingsmaatje van tevoren. 

Tip 2: Maak gebruik van een hardloop haas. Een Haas is iemand die jij volgt om in een bepaald tempo jouw wedstrijd te lopen. Soms kan je van tevoren een Haas kiezen, zijn er door de wedstrijdorganisatie Hazen aangesteld (lopen met eindtijd achterop), of je kiest gedurende je hardloopwedstrijd lekker een eigen Haas. Het is namelijk veel makkelijker om iemand te volgen dan in je eentje een tempo vol te houden. 

Tip 3: Geniet van wat er om je heen gebeurd. De omgeving, de sfeer, het publiek dat langs de kant staat aan te moedigen. Hardlopen is leuk! Als je geniet vliegt die hardloopwedstrijd zo voorbij.

Tip 4: Loop zo lang mogelijk ontspannen. Dat betekend: schouders laag en een lage ademhaling (vanuit je onderbuik). Als je merkt dat je wat meer gespannen gaat lopen, blaas dan een paar keer hard uit en/of schud even je armen naar beneden los.

Tip 5: Gebruik je armen om sneller te kunnen lopen. Probeer het maar eens tijdens een training: als je jouw armen wat sneller heen en weer beweegt gaan je benen bijna automatisch mee. Met name heuvels kom je haast niet op zonder je armen goed “in te zetten” (heen en weer te bewegen). Tip: houdt je armen wel laag, omdat je dan meer ontspannen loopt

Met deze hardloopwedstrijd tips komt het allemaal goed op de dag zelf, maar vergeet niet: voorbereiding (training) is het halve werk!

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar getoond

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>